Kulfibercykler vejer mindst – og koster mest

En dyr sportsvogn, de bedste cykelsko og de letteste cykler har alle det samme til fælles – de er lavet (delvist) af kulfiber.

Kulfiber som materiale har nogle meget interessante egenskaber. Ikke alene er materialet stærkt – stærkere end både stål og jern er. Det vejer også meget mindre end de to stoffer.

cycklerUlempen er til gengæld, at kulfiber koster meget at lave. Kulfiber i sig selv udvindes ikke som et materiale, men laves af grafitfibre og bindestof. Det tager tid og det koster penge. De virksomheder, der har specialiseret sig i at lave kulfiber mangler typisk ikke så meget at lave.

Derved minder kulfiber om aluminium, der også har nogle interessante egenskaber – men som også koster rigtigt meget energi at lave. Derfor laves der næsten alene aluminium på Island, hvor der som følge af de geografiske omstændigheder er meget billig energi.

Når du skal ud at købe udstyr til din cykel, kan du spare lidt penge ved at købe det på nettet – netbutikker har lavere omkostninger end fysiske butikker og kan derfor sælge tingene til en lavere pris og stadig tjene penge på skidtet.

Skriv et svar